Consolidare de BOM

Consolidarea listei de materiale este un proces extrem de important, mai ales daca vorbim despre circuite imprimate care vor fi asamblate intr-o linie de productie. Pentru a putea intelege mai bine importanta acestui aspect, va trebui sa reflectam putin la capabilitatile unei linii de productie medii, spun medii pentru ca majoritatea produselor sunt asamblate pe astfel de linii.

Astfel vom avea o scurta lista cu performantele masinilor de asamblat: numere de feedere (componente unice ce pot fi instalate pe masina), numar de capuri de montare (cate componente pot fi luate simultan) si dimensiunea minima si maxima a componentelor pe care le poate asambla masina pick and place.

Pe scurt, daca o masina de asamblat are 45 de feedere, 8 capuri de asamblare si capabilitati de asamblare de la 0402 pana la 5 x 5cm, vom incerca sa optimizam lista noastra de materiale in asa fel incat sa nu depasim numarul de feedere, sa nu folosim mai mult de 3-4 footprint-uri uzuale pentru a nu fi obligati sa schimbam capetele masinii in timpul productiei, si sa folosim optim dimensiunea componentei raportata la valoarea acesteia.

De exemplu, in loc de capacitori SMD 0402 cu valoarea de 4.7uF/10V putem sa folosim SMD 0603 cu valoarea de 4.7uF/10V, care vor fi mai usor de gasit, cu un pret mai bun si mai putin pretentiosi in procesul de asamblare.Tipuri de optimizari

Optimizarea valorilor componentelor

Schimbarea anumitor tipuri de rezistori, condensatori, etc in schema electronica sa se potriveasca cu alte componente deja utilizate pentru reducerea complexitatii schemei electrice/pcb-ului si reducerea costurilor.

Optimizarea componentelor

Verificarea tuturor componetelor pentru: reducerea numarului de componente, utilizarea componentelor de acelasi fel pentru a servi mai multor functii concomitent.

Optimizarea footprint-urilor

Utilizarea a cat mai multe footprint-uri comune duce la o viteza mai mare de asamblare, reducerea dimensiunilor PCB-ului, care are ca rezultat reducerea costurilor de productie.

Optimizarea costurilor

Alegerea componentelor dupa caracteristicile minime necesare si reducerea costurilor prin alegerea componentelor de la mai multi distribuitori.


Exemplu de optimizare BOM

modul de comanda relee

In exemplul atasat avem schita optimizata a unui modul de intrare cu MCU, iar pentru asamblarea acestui modul, care desi are 30 de componente electronice, masina de asamblat va folosi doar doua tipuri de ventuze pentru PNP (pick and place), 2 feedere pentru condensatori, 2 feedere pentru rezistente, un feeder pentru IC plus tray-ul aferent, unul pentru led si unul pentru bobina.

Folosind doar doua marimi ale componentelor, viteza de asamblare este mult mai mare, modulul nostru se poate monta pe orice masina, iar costurile vor fi considerabil scazute, atat pentru procesul de asamblare PCBA cat si pentru achizitionarea de piese.

Un alt aspect al optimizarii in schitele electronice, este felul in care acestea sunt desenate. Dupa cum se poate vedea, circuitele optimizate sunt usor de citit si contin cat mai multe informatii relevante.


Esti interesat de serviciile noastre?

Trimite-ne o cerere si unul dintre consultantii nostri te va contacta.

Contacteaza-ne!